Chroom 6 Letselschade Advocaat

Chroom 6 defensie vergoeding

Immateriële schade is vaak niet direct in geld uit te drukken. Het gaat om niet-fysieke schade. Deze schade wordt vaak veroorzaakt door smart, geestelijk gemis of verdriet. De vergoeding voor immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd.

Vergoeding immateriële schade

Immateriële schade is vaak niet direct in geld uit te drukken. Het gaat om niet-fysieke schade. Deze schade wordt vaak veroorzaakt door smart, geestelijk gemis of verdriet. De vergoeding voor immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. De vergoeding van Defensie voor (oud-)militairen die ziekteverschijnselen hebben gekregen door chroom-6 bestaat voor een deel uit een immateriële schadevergoeding. Dit deel varieert tussen 5.000 euro en 40.000 euro. Sinds 2018 worden deze bedragen aangepast aan inflatie. De hoogte van de immateriële schadevergoeding hangt af van de volgende drie factoren. De vroegere functie of werkzaamheden voor Defensie, de duur en intensiteit van de blootstelling aan chroom-6 tijdens deze werkzaamheden en de ernst van de aandoening.

Vergoeding materiële schade

Materiële schade is een verzamelnaam voor alle schade die direct in geld kan worden uitgedrukt. Voorbeelden van materiële schade in het geval van ziekteverschijnselen na blootstelling aan chroom-6 zijn:

  • ziekenhuiskosten,
  • vervoerskosten,
  • kosten van thuiszorg,
  • kosten van verlies van zelfwerkzaamheid,
  • aanpassingen aan de woning,
  • gemiste inkomsten,
  • kosten door studievertraging.

De materiële schade in de uitkering voor (oud-)militairen met ziekteverschijnselen na blootstelling aan chroom-6 bedraagt 3.850 euro. Dit is vastgesteld voor alle (oud-)militairen die ook recht hebben op een immateriële schadevergoeding. Voor bepaalde ondersteuningen of aanpassingen kan er nog een extra aanvraag worden gedaan, tenzij daar al een andere vergoeding voor bestaat.

Neem vandaag nog contact op

Boek hier een gratis consult

Bij Dolderman Letselschade zijn we toegewijd om voor uw rechten te vechten en u te helpen navigeren door de complexiteit van het letselschaderecht.

Coulanceregeling chroom-6

Sinds maart 2015 is de coulanceregeling ingesteld. Deze regeling was voor (oud-)medewerkers van POMS- en de niet-POMS-locaties. Dankzij de coulanceregeling konden (oud-)medewerkers al wel een financiële tegemoetkoming aanvragen zonder dat zij hoefden te wachten op de resultaten van het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Sinds de uitkeringsregeling ook open is voor (oud-)militairen is de coulanceregeling chroom-6 weer vervallen. Heeft u al een vergoeding gekregen via de coulanceregeling chroom-6? Wanneer u een aanvraag doet voor de uitkering bij ziekteverschijnselen na blootstelling aan chroom-6 wordt dit bedrag van de immateriële schadevergoeding afgetrokken. Wanneer u een uitkering heeft gehad vanuit de coulanceregeling en u in de uitkeringsregeling ook recht hebt op een vergoeding, dan krijgt u automatisch bericht van de uitvoerder van de regeling.

Vergoeding nabestaanden

Ook nabestaanden van overleden veteranen kunnen een chroom-6 uitkering aanvragen. Nabestaanden kunnen in aanmerking komen voor de materiële schadevergoeding van 3.850 euro waar de overleden (oud-)medewerker anders recht op had gehad. Daarnaast kan de nabestaande nog een extra materiële schadevergoeding krijgen van nog eens 3.850 euro. Deze vergoeding is bedoeld als tegemoetkoming voor bijvoorbeeld kosten rond de begrafenis van de overledene.

Aanvragen chroom 6 defensie vergoeding

De advocaten van Dolderman Letselschade kunnen u helpen met uw aanvraag voor de uitkering voor ziekteverschijnselen na blootstelling aan chroom-6. U schakelt ons in om er zeker van te zijn dat u de vergoeding krijgt waar u recht op hebt. Wij zijn gespecialiseerd in letselschade zaken met militairen en veteranen. Als u niet zeker weet of u recht heeft op de chroom-6 uitkering kunnen wij u adviseren over het wel of niet aanvragen van de uitkeringsregeling. Heeft u (nog) geen ziekteverschijnselen, maar bent u wel blootgesteld aan chroom-6 tijdens uw werkzaamheden voor Defensie tussen 1970 en 2015? Dan kunt u een persoonlijk gezondheids consult aanvragen. De aanvraag moet wel binnen de verjaringstermijn worden gedaan. Vanaf de dag van de diagnose van uw ziekte heeft u vijf jaar de tijd om de uitkeringsregeling aan te vragen. Om de aanvraag in te dienen moet de diagnose zijn vastgesteld en er moet duidelijk zijn wie de aansprakelijke partij is. U kunt de verjaringstermijn ook op pauze zetten. Hiervoor moet u een brief sturen naar de aansprakelijke partij (in dit geval Defensie) waarin u meedeelt dat u later op de claim terug wil komen. U heeft vanaf dat moment weer vijf jaar de tijd om uw claim in te dienen.

Dolderman Letselschade

Baanbrekende rechtspraak PTSS

Wij vinden dat slachtoffers optimale ondersteuning bij letselschade moeten krijgen. Voor ons betekent dat niet alleen juridische hulp bij het claimen van letselschade, maar ook rechtsbijstand bij arbeidsongeschiktheid, ontslag of voorzieningen. Zo kunt u zich met een gerust hart richten op iets veel belangrijkers… Een nieuw begin.

Gratis zaak evaluatie

Via onderstaand formulier kunt u een adviesgesprek aanvragen. Wij verzoeken u de velden zo volledig mogelijk in te vullen zodat wij uw adviesgesprek spoedig kunnen inplannen.

Stap 1

Dien uw claim in

Met een gratis evaluatie van uw zaak is het eenvoudig om een claim in te dienen bij DLSA.

Stap 2

Wij ondernemen actie

Ons toegewijde team begint met het evalueren en onderzoeken van uw claim.

Stap 3

Wij strijden voor u

Als we de zaak aannemen, strijden wij voor de resultaten die u verdient.

Name(Vereist)
Laatste nieuws

Blogs

Wij zijn er om u te helpen

Duizenden defensiemedewerkers werden zonder medeweten blootgesteld aan een dodelijke chemische stof, Chroom 6 genaamd. Deze giftige chemische stof heeft mogelijk kanker en andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. Als u of iemand die u kent is getroffen door gezondheidsklachten na het werken met Chroom 6, moet u weten wat uw wettelijke rechten zijn. Wij zijn er om u te helpen.

Chroom 6 (of Chrome 6) is een dodelijk chemisch element dat werd gebruikt in de defensiesector. Het is een vervuild gas dat ontstaat bij het verbranden van chloriden. Chroom 6 tast de longen aan en kan leiden tot kanker. In Nederland is bekend dat minstens 3000 ex-medewerkers van de defensiesector zijn blootgesteld aan Chroom 6.

Tussen 1953 en 1984 werden Nederlandse defensie-arbeiders blootgesteld aan een dodelijke chemische stof genaamd chroom-6, of zeswaardig chroom. Deze chemische stof is een krachtig carcinogeen dat longkanker en andere aandoeningen van de luchtwegen veroorzaakt. Helaas komen de langetermijneffecten van blootstelling aan chroom 6 nu pas aan het licht. Duizenden werknemers hebben ernstige ziekten opgelopen als gevolg van hun blootstelling, en velen zijn inmiddels overleden. De Nederlandse regering werkt nu aan medische zorg en financiële hulp voor deze werknemers en hun gezinnen.

Het is al enige tijd bekend dat Chroom 6 een dodelijke chemische stof is waarvan het blootstellingsniveau niet veilig is. De gezondheidsrisico’s van blootstelling in het verleden werden echter pas onlangs volledig begrepen. Studies hebben aangetoond dat langdurige blootstelling kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder longkanker, auto-immuunziekten en leukemie. Zelfs een geringe blootstelling kan gezondheidsproblemen veroorzaken, dus het is belangrijk medische hulp te zoeken als u denkt dat u misschien bent blootgesteld.

Er is sindsdien veel veranderd, maar de bevindingen van dit rapport zijn nog steeds schokkend. Duizenden defensiemedewerkers werden willens en wetens blootgesteld aan een dodelijke chemische stof, en de langetermijneffecten op hun gezondheid worden nog steeds bestudeerd. Dus wie loopt het risico op blootstelling? Helaas loopt iedereen die ooit in een defensiefabriek heeft gewerkt of in de buurt van militair materieel is geweest, risico. Dit geldt ook voor voormalige werknemers van het Nederlandse leger, evenals hun gezinnen. Als u zich zorgen maakt over uw blootstelling aan Chroom 6, neem dan zeker contact op met uw arts.

Helaas kan er niet veel worden gedaan om werknemers die eerder aan Chroom 6 werden blootgesteld, met terugwerkende kracht te beschermen. De overheid en defensieorganisaties werken er nu echter aan om verdere blootstelling te voorkomen. Daarnaast werken ze aan goede medische zorg en ondersteuning voor werknemers die door de chemische stof zijn getroffen. Als u met Chroom 6 hebt gewerkt en sindsdien gezondheidsproblemen hebt ontwikkeld, neem dan contact op met uw arts en bespreek uw mogelijkheden. U kunt ook in aanmerking komen voor schadevergoeding, dus het is belangrijk om juridisch advies in te winnen.

Team

Ontmoet onze deskundigen

Mr. Vincent Dolderman

Advocaat specialist letselschade

085-0240041
LinkedIn
WhatsApp

Mr. Tim van der Torn

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Arnold van Zandbergen

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Yvonne Slob

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Souraya Hoenen

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Laurens Kock

Jurist letselschade

085-0240041

Mr. Michael Blommers

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Mitchel van Gool

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Heleen Brouwers

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Suzanne van Beest

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Rosan IJzer

Jurist letselschade

085-0240041

Julian Staal LL.B

Jurist letselschade

085-0240041

Juridische vertegenwoordiging voor een breed scala aan praktijkgebieden

Wij vechten om u te geven wat u verdient.

Uitspraken en schikkingen

We willen het niet alleen goed doen; we willen dat onze cliënten krijgen waar ze recht op hebben en dat de beklaagden echte verantwoordelijkheid dragen.