Chroom 6 Letselschade Advocaat

Giftige verf defensie

Chroom-6 is een element dat van nature voorkomt in de aardkost. Van dit element worden chemische chroom-6 verbindingen gemaakt. Deze verbindingen kunnen heel nuttig zijn om rot en roest tegen te gaan.

Giftige verf defensie

Chroom-6 is een element dat van nature voorkomt in de aardkost. Van dit element worden chemische chroom-6 verbindingen gemaakt. Deze verbindingen kunnen heel nuttig zijn om rot en roest tegen te gaan. Defensie maakt veel gebruik van chroom-6 verf om tanks en ander materiaal te bewerken. Wanneer chroom-6 wordt ingeademd of ingeslikt kan dit kanker en andere ziekten veroorzaken. Ook door middel van contact met de huid kan chroom-6 allergische reacties veroorzaken. Chroom-6 kan ontstaan wanneer producten met chroom-0 of chroom-3 worden bewerkt. Bij schuren, lassen, slijpen of verbranden van materiaal komt veel hitte vrij en daarmee ook chroom-6. Het is niet aan verf te zien of deze chroom-6 bevat. Sinds de jaren 90 wordt er geen verf met chroom-6 meer aan consumenten verkocht. Defensie werkt nog wel met de verf, maar moet tegenwoordig aan strenge grenswaarden voor chroom-6 voldoen. Zo was de grenswaarde voor het gebruik van chroom-6 tot 2015 nog 25 microgram per kubieke meter. In 2017 is deze grenswaarde sterk verlaagd naar 1 microgram per kubieke meter.

Gebruik van chroom-6 bij Defensie

Defensie acht het niet mogelijk om helemaal niet meer met chroom-6 te werken. De verf met chroom-6 zit nog in oud materiaal en wordt gebruikt voor de luchtmacht. Uit onderzoek van het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid (CEAG) en de Auditdienst Rijk (ADR) blijkt dat de maatregelen die Defensie tegenwoordig neemt rondom chroom-6 ervoor zorgen dat er veilig met chroom-6 kan worden gewerkt. In sommige gevallen wordt er gewerkt met persoonlijke beschermingsmiddelen. Tegenwoordig is werken met chroom-6 bij Defensie goed gereguleerd, maar dat geld niet voor de jaren tussen 1970 en 2015. Onder personeel dat in die periode voor Defensie heeft gewerkt op locaties waar met chroom-6 werd gewerkt zijn veel ziektes waargenomen die gelinkt worden aan een blootstelling aan chroom-6.

Neem vandaag nog contact op

Boek hier een gratis consult

Bij Dolderman Letselschade zijn we toegewijd om voor uw rechten te vechten en u te helpen navigeren door de complexiteit van het letselschaderecht.

Ziekteverschijnselen chroom-6 onderzoek

Sinds 1970 is het al bekend dat een overmatige blootstelling aan chroom-6 ziektes kan veroorzaken. Dit gaat om verschillende soorten kanker, zoals longkanker, neus- en bijholtekanker en maagkanker. Ook blijkt uit chroom-6 onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat een blootstelling aan chroom-6 andere nadelige gezondheidseffecten kan veroorzaken. Denk aan verslechterde voortplanting en prenatale ontwikkeling, schade aan het afweersysteem, chronische longziekten en allergische astma, rhinitis en contacteczeem. Bij een allergische reactie komen vaak huidirritatie, roodheid, jeuk en kleine bultjes kijken. Uit het onderzoek blijkt ook dat bepaalde ziekten en nadelige gezondheidseffecten die gelinkt werden aan chroom-6 waarschijnlijk niet een gevolg zijn van chroom-6. Het gaat hierbij om strottenhoofdkanker, darmkanker, gebitsproblemen, maag-darm aandoeningen, bloedaandoeningen, leveraandoeningen, nieraandoeningen, zenuwstelsel aandoeningen en hart- en vaatziekten.

Schadevergoeding bij ziekteverschijnselen chroom-6

Oud-medewerkers van Defensie die ziekteverschijnselen hebben die te linken zijn aan chroom-6 kunnen een schadevergoeding aanvragen. Deze vergoeding varieert tussen de 8.850 euro en 43.850 euro. De vergoeding hangt af van de ernst van de ziekteverschijnselen, de vroegere functie bij Defensie en de duur van de blootstelling. De vergoeding bestaat uit een materieel deel en een immaterieel deel. Het vaste bedrag voor het materiële deel is 3.850 euro. Wanneer de oud-medewerker is overleden, kunnen ook nabestaanden aanspraak maken op deze 3.850 euro. Daar komt nog eens 3.850 euro bij voor onkosten voor de begrafenis et cetera. Voor meer informatie over de regeling helpen wij u graag verder. Wij van Dolderman Letselschade Advocaten zijn gespecialiseerd in gerechtelijke procedures voor oud-medewerkers van Defensie. Een aantal medewerkers van DSLA-Advocaten heeft zelf ook bij Defensie gewerkt. Verder werken wij samen met verschillende specialisten. Hierdoor kunnen wij de maximale schadevergoedingen claimen. Wilt u de schadevergoeding waar u recht op hebt? Wij geven altijd de volle 100% om u de zorgen uit handen te nemen.

Dolderman Letselschade

Baanbrekende rechtspraak PTSS

Wij vinden dat slachtoffers optimale ondersteuning bij letselschade moeten krijgen. Voor ons betekent dat niet alleen juridische hulp bij het claimen van letselschade, maar ook rechtsbijstand bij arbeidsongeschiktheid, ontslag of voorzieningen. Zo kunt u zich met een gerust hart richten op iets veel belangrijkers… Een nieuw begin.

Gratis zaak evaluatie

Via onderstaand formulier kunt u een adviesgesprek aanvragen. Wij verzoeken u de velden zo volledig mogelijk in te vullen zodat wij uw adviesgesprek spoedig kunnen inplannen.

Stap 1

Dien uw claim in

Met een gratis evaluatie van uw zaak is het eenvoudig om een claim in te dienen bij DLSA.

Stap 2

Wij ondernemen actie

Ons toegewijde team begint met het evalueren en onderzoeken van uw claim.

Stap 3

Wij strijden voor u

Als we de zaak aannemen, strijden wij voor de resultaten die u verdient.

Name(Vereist)
Laatste nieuws

Blogs

Wij zijn er om u te helpen

Duizenden defensiemedewerkers werden zonder medeweten blootgesteld aan een dodelijke chemische stof, Chroom 6 genaamd. Deze giftige chemische stof heeft mogelijk kanker en andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. Als u of iemand die u kent is getroffen door gezondheidsklachten na het werken met Chroom 6, moet u weten wat uw wettelijke rechten zijn. Wij zijn er om u te helpen.

Chroom 6 (of Chrome 6) is een dodelijk chemisch element dat werd gebruikt in de defensiesector. Het is een vervuild gas dat ontstaat bij het verbranden van chloriden. Chroom 6 tast de longen aan en kan leiden tot kanker. In Nederland is bekend dat minstens 3000 ex-medewerkers van de defensiesector zijn blootgesteld aan Chroom 6.

Tussen 1953 en 1984 werden Nederlandse defensie-arbeiders blootgesteld aan een dodelijke chemische stof genaamd chroom-6, of zeswaardig chroom. Deze chemische stof is een krachtig carcinogeen dat longkanker en andere aandoeningen van de luchtwegen veroorzaakt. Helaas komen de langetermijneffecten van blootstelling aan chroom 6 nu pas aan het licht. Duizenden werknemers hebben ernstige ziekten opgelopen als gevolg van hun blootstelling, en velen zijn inmiddels overleden. De Nederlandse regering werkt nu aan medische zorg en financiële hulp voor deze werknemers en hun gezinnen.

Het is al enige tijd bekend dat Chroom 6 een dodelijke chemische stof is waarvan het blootstellingsniveau niet veilig is. De gezondheidsrisico’s van blootstelling in het verleden werden echter pas onlangs volledig begrepen. Studies hebben aangetoond dat langdurige blootstelling kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder longkanker, auto-immuunziekten en leukemie. Zelfs een geringe blootstelling kan gezondheidsproblemen veroorzaken, dus het is belangrijk medische hulp te zoeken als u denkt dat u misschien bent blootgesteld.

Er is sindsdien veel veranderd, maar de bevindingen van dit rapport zijn nog steeds schokkend. Duizenden defensiemedewerkers werden willens en wetens blootgesteld aan een dodelijke chemische stof, en de langetermijneffecten op hun gezondheid worden nog steeds bestudeerd. Dus wie loopt het risico op blootstelling? Helaas loopt iedereen die ooit in een defensiefabriek heeft gewerkt of in de buurt van militair materieel is geweest, risico. Dit geldt ook voor voormalige werknemers van het Nederlandse leger, evenals hun gezinnen. Als u zich zorgen maakt over uw blootstelling aan Chroom 6, neem dan zeker contact op met uw arts.

Helaas kan er niet veel worden gedaan om werknemers die eerder aan Chroom 6 werden blootgesteld, met terugwerkende kracht te beschermen. De overheid en defensieorganisaties werken er nu echter aan om verdere blootstelling te voorkomen. Daarnaast werken ze aan goede medische zorg en ondersteuning voor werknemers die door de chemische stof zijn getroffen. Als u met Chroom 6 hebt gewerkt en sindsdien gezondheidsproblemen hebt ontwikkeld, neem dan contact op met uw arts en bespreek uw mogelijkheden. U kunt ook in aanmerking komen voor schadevergoeding, dus het is belangrijk om juridisch advies in te winnen.

Team

Ontmoet onze deskundigen

Mr. Vincent Dolderman

Advocaat specialist letselschade

085-0240041
LinkedIn
WhatsApp

Mr. Tim van der Torn

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Arnold van Zandbergen

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Yvonne Slob

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Souraya Hoenen

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Laurens Kock

Jurist letselschade

085-0240041

Mr. Michael Blommers

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Mitchel van Gool

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Heleen Brouwers

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Tom Eskes

Specialist Letselschade

085-0240041

Julian Staal LL.B

Jurist letselschade

085-0240041

Juridische vertegenwoordiging voor een breed scala aan praktijkgebieden

Wij vechten om u te geven wat u verdient.

Uitspraken en schikkingen

We willen het niet alleen goed doen; we willen dat onze cliënten krijgen waar ze recht op hebben en dat de beklaagden echte verantwoordelijkheid dragen.