Ziekteverschijnselen chroom 6

 1. Home
 2. Ziekteverschijnselen chroom 6
null

Chroom 6 Letselschade Advocaat

WIJ STAAN KLAAR OM U TE HELPEN

RIVM-onderzoek

In 2014 gaven veel (oud-)medewerkers van Defensie aan bezorgd te zijn over hun gezondheid. Dit kwam naar voren na berichten dat er bij Defensie was gewerkt met chroom-6 verf. Dit verf die een roestwerende stof bevat. Aan de hand van deze signalen onderzocht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of er een verband kon zijn tussen een blootstelling aan chroom-6 verf en gezondheidsklachten van (oud-)medewerkers. Het onderzoek begon op vijf locaties in Nederland waar met Amerikaans legermateriaal werd gewerkt. Daarna is er onderzoek gedaan naar alle Defensie locaties die tussen 1970 en 2015 in gebruik waren. Dat is de periode voordat de grenswaarde voor gebruik van chroom-6 sterk verlaagd is. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderscheidt in hun onderzoek verschillende categorieën:

 • ‘Chroom-6 kan de ziekte of nadelige gezondheidseffecten veroorzaken bij mensen’;
 • ‘Chroom-6 wordt ervan verdacht deze ziekte te kunnen veroorzaken bij mensen’;
 • ‘Het is nog onvoldoende duidelijk of chroom-6 deze nadelige effecten en ziekten kan veroorzaken bij mensen’;
 • ‘Er zijn geen of geen overtuigende aanwijzingen gevonden in de huidige wetenschappelijke studies bij mensen en dieren dat blootstelling aan chroom-6 de ziekte of nadelige gezondheidseffecten kan veroorzaken bij mensen’.

Bewezen ziekten en nadelige gezondheidseffecten chroom-6

De eerste categorie bevat ziekten en nadelige gezondheidseffecten die bijna zeker een gevolg kunnen zijn van overmatige blootstelling aan chroom-6. Deze verbanden zijn voldoende bewezen door middel van onderzoek bij mensen en dieren. Ziekten die in deze categorie vallen zijn:

 • longkanker;
 • neus- en bijholtekanker;
 • chronische longziekten (zoals longfibrose en Chronic Obstructive Pulmonary Disease);
 • perforatie van het neustussenschot door chroomzweren;
 • allergische astma;
 • allergisch contacteczeem;
 • allergische rhinitis.

Ontdek of je recht hebt op een schadevergoeding

dankzij onze defensie letselschade test weet je binnen enkele stappen of je recht hebt op een schadevergoeding.

Loading...

Heeft andere klachten? Of verwacht u klachten? Mail ons via legal@dlsa.nl.

Of laat uw gegevens achter en we bellen u zo spoedig mogelijk terug:

U kunt geen aanspraak maken op schadevergoeding.


U kunt aanspraak maken op de regeling volledige schadevergoeding. Stuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.


U kunt na aanvaarding van de medische eindtoestand (MEP) aanspraak maken op de Regeling Volledige Schadevergoeding (RVS). Stuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.


Kunt u mogelijk aanspraak maken op schade vergoeding. Stuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.


Heeft u bezwaar gemaakt binnen 6 weken? Zo niet, U kunt mogelijk binnen een jaar herkeuring aanvragen. Stuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.


Vraag een MIP (Militair Invaliditeits Pensioen) aan. Een MIP is een vergoeding voor geleden schade. Mogelijk bent u nog in dienst bij de overheid als burger ambtenaar. Vul dan de aanvraag MIP in. Noot: indien u nog in dienst bent bij Defensie neem dan contact met ons op. U heeft mogelijk recht op een BIV (Bijzondere Invaliditeit Verhoging).


Wij kunnen u een standaard aanvraagformulier MIP toezenden. Mail na invullen het standaardformulier aan het ABP. Een zorgcoördinator zal dan contact met u opnemen.

U kunt mogelijk aanspraak maken op een schadevergoeding. Stuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.


Stuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.


U kunt mogelijk aanspraak maken op een schadevergoeding. Stuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.


U kunt mogelijk aanspraak maken op een schadevergoeding. Mogelijk kunt u eerder uw medische eindsituatie krijgen door een verzoek in te vullen. Wij kunnen u een standaardbrief mailen. Stuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.


Vraag een MIP (Militair Invaliditeits Pensioen) aan. Een MIP is een vergoeding voor geleden schade.


Wij kunnen u een standaard aanvraagformulier MIP mailen. Mail na invullen het formulier aan het ABP. Aansluitend zal een zorgcoördinator van het ABP contact met u opnemen.


Dien een verzoek in bij het ABP om de medische eindtoestand vast te stellen. Wij kunnen u een standaardbrief mailen. Na aanvaarden met kunt u aanspraak maken op de RVS. Noot: indien u financiële problemen heeft kunt u mogelijk eerder aanspraak maken op de RVS. Stuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.


Na afronden van uw behandeling en/of aanvaarden van de medische eindtoestand kunt u aanspraak maken op de RVS. Noot: indien u financiële problemen heeft kunt u mogelijk eerder aanspraak maken op de RVS. Stuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.


U kunt aanspraak maken op de regeling volledige schadevergoeding. Verstuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.Chroom-6 wordt verdacht als oorzaak

De tweede categorie gaat over ziekten en nadelige gezondheidseffecten waarvan chroom-6 sterk verdacht wordt de oorzaak te zijn. Er is alleen minder bewijsvoering voor dan de eerste categorie. Dit gaat dan vaak om beperkt bewijs uit onderzoeken met mensen, aangevuld met beperkt bewijs uit onderzoeken met dieren. Onder deze categorie vallen twee soorten kanker:

 • maagkanker
 • en kanker aan het strottenhoofd.

Mogelijke gevolgen van blootstelling aan chroom-6

De derde categorie bevat ziekten en aandoeningen die mogelijk een gevolg zijn van een overmatige blootstelling aan chroom-6. Er zijn wel een aantal wetenschappelijke aanwijzingen dat er een verband kan zijn tussen een blootstelling aan chroom-6 en deze ziekten. Er is alleen nog te weinig wetenschappelijk bewijs om chroom-6 met zekerheid vast te stellen als oorzaak. De volgende ziekten en nadelige gezondheidseffecten vallen in categorie drie:

 • nadelige effecten op voortplanting en prenatale ontwikkeling;
 • een verstoord immuunsysteem;
 • dunne darmkanker;
 • mondholtekanker;
 • pancreaskanker;
 • prostaatkanker
 • en blaaskanker.

Geen gevolg van blootstelling aan chroom-6

Voor de vierde categorie zijn er geen of onvoldoende aanwijzingen gevonden dat chroom-6 de oorzaak kan zijn van de ziekte of de nadelige gezondheidseffecten. Dit geldt zowel voor onderzoeken met mensen als met dieren. De ziekten of aandoeningen die onder deze categorie vallen zijn:

 • andere vormen (dan eerdergenoemd) van kanker;
 • nadelige effecten op het gebit;
 • aandoeningen aan het maag-darmkanaal (behalve maagkanker);
 • bloedaandoeningen;
 • aandoeningen aan het zenuwstelsel;
 • leveraandoeningen;
 • hart- en vaatziekten
 • en nieraandoeningen.

Vergoeding chroom-6 Defensie

Voor (oud-)personeel van is het mogelijk om een vergoeding chroom-6 Defensie aan te vragen. Deze vergoeding bestaat uit een materieel deel en een immaterieel deel. Het materiële deel is voor iedere (oud-)militair vastgesteld op 3.850 euro. Het immateriële deel kan variëren tussen de 5.000 en 40.000 euro. Wanneer u al gebruik heeft gemaakt van de coulanceregeling chroom-6, dan wordt het eerder verkregen bedrag van het immateriële deel afgetrokken. De vergoeding chroom-6 Defensie is ook aan te vragen voor nabestaanden van een (oud-)medewerker. De nabestaanden hebben recht op het materiële deel van 3.850 euro en nog eens datzelfde bedrag als onkostenvergoeding voor begrafeniskosten et cetera.

Vertel ons wat er gebeurd is?

  Wat is er gebeurd?

  Uw Naam en Telefoonnummer?

  null

  WIJ ZIJN ER OM U TE HELPEN

  Duizenden defensiemedewerkers werden zonder medeweten blootgesteld aan een dodelijke chemische stof, Chroom 6 genaamd. Deze giftige chemische stof heeft mogelijk kanker en andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. Als u of iemand die u kent is getroffen door gezondheidsklachten na het werken met Chroom 6, moet u weten wat uw wettelijke rechten zijn. Wij zijn er om u te helpen.

  MR. V. DOLDERMAN IS OFFICIER GEWEEST BIJ DE LANDMACHT

  Bent u als beroeps- of als dienstplichtig militair uitgezonden? Heeft u te maken met lichamelijk of geestelijk letsel (PTSS) door de uitzending? Wij beschikken over de unieke ervaring en deskundigheid om uw dienstgerelateerde schade te claimen.

  null

  NEEM CONTACT OP

  GRATIS LETSELSCHADE ADVIES

   Menu