Chroom 6 Letselschade Advocaat

Ziekteverschijnselen chroom 6

Hebt u met chroom 6 bij defensie gewerkt? Bent u ziek geworden door uw werk met chroom 6 en wordt u geconfronteerd met letselschade? Meld u zich dan bij ons aan.

RIVM-onderzoek

In 2014 gaven veel (oud-)medewerkers van Defensie aan bezorgd te zijn over hun gezondheid. Dit kwam naar voren na berichten dat er bij Defensie was gewerkt met chroom-6 verf. Dit verf die een roestwerende stof bevat. Aan de hand van deze signalen onderzocht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of er een verband kon zijn tussen een blootstelling aan chroom-6 verf en gezondheidsklachten van (oud-)medewerkers. Het onderzoek begon op vijf locaties in Nederland waar met Amerikaans legermateriaal werd gewerkt. Daarna is er onderzoek gedaan naar alle Defensie locaties die tussen 1970 en 2015 in gebruik waren. Dat is de periode voordat de grenswaarde voor gebruik van chroom-6 sterk verlaagd is. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderscheidt in hun onderzoek verschillende categorieën:

 • ‘Chroom-6 kan de ziekte of nadelige gezondheidseffecten veroorzaken bij mensen’;
 • ‘Chroom-6 wordt ervan verdacht deze ziekte te kunnen veroorzaken bij mensen’;
 • ‘Het is nog onvoldoende duidelijk of chroom-6 deze nadelige effecten en ziekten kan veroorzaken bij mensen’;
 • ‘Er zijn geen of geen overtuigende aanwijzingen gevonden in de huidige wetenschappelijke studies bij mensen en dieren dat blootstelling aan chroom-6 de ziekte of nadelige gezondheidseffecten kan veroorzaken bij mensen’.

Bewezen ziekten en nadelige gezondheidseffecten chroom-6

De eerste categorie bevat ziekten en nadelige gezondheidseffecten die bijna zeker een gevolg kunnen zijn van overmatige blootstelling aan chroom-6. Deze verbanden zijn voldoende bewezen door middel van onderzoek bij mensen en dieren. Ziekten die in deze categorie vallen zijn:

 • longkanker;
 • neus- en bijholtekanker;
 • chronische longziekten (zoals longfibrose en Chronic Obstructive Pulmonary Disease);
 • perforatie van het neustussenschot door chroomzweren;
 • allergische astma;
 • allergisch contacteczeem;
 • allergische rhinitis.

Chroom-6 wordt verdacht als oorzaak

De tweede categorie gaat over ziekten en nadelige gezondheidseffecten waarvan chroom-6 sterk verdacht wordt de oorzaak te zijn. Er is alleen minder bewijsvoering voor dan de eerste categorie. Dit gaat dan vaak om beperkt bewijs uit onderzoeken met mensen, aangevuld met beperkt bewijs uit onderzoeken met dieren. Onder deze categorie vallen twee soorten kanker:

 • maagkanker
 • en kanker aan het strottenhoofd.

Mogelijke gevolgen van blootstelling aan chroom-6

De derde categorie bevat ziekten en aandoeningen die mogelijk een gevolg zijn van een overmatige blootstelling aan chroom-6. Er zijn wel een aantal wetenschappelijke aanwijzingen dat er een verband kan zijn tussen een blootstelling aan chroom-6 en deze ziekten. Er is alleen nog te weinig wetenschappelijk bewijs om chroom-6 met zekerheid vast te stellen als oorzaak. De volgende ziekten en nadelige gezondheidseffecten vallen in categorie drie:

 • nadelige effecten op voortplanting en prenatale ontwikkeling;
 • een verstoord immuunsysteem;
 • dunne darmkanker;
 • mondholtekanker;
 • pancreaskanker;
 • prostaatkanker
 • en blaaskanker.
Neem vandaag nog contact op

Boek hier een gratis consult

Bij Dolderman Letselschade zijn we toegewijd om voor uw rechten te vechten en u te helpen navigeren door de complexiteit van het letselschaderecht.

Geen gevolg van blootstelling aan chroom-6

Voor de vierde categorie zijn er geen of onvoldoende aanwijzingen gevonden dat chroom-6 de oorzaak kan zijn van de ziekte of de nadelige gezondheidseffecten. Dit geldt zowel voor onderzoeken met mensen als met dieren. De ziekten of aandoeningen die onder deze categorie vallen zijn:

 • andere vormen (dan eerdergenoemd) van kanker;
 • nadelige effecten op het gebit;
 • aandoeningen aan het maag-darmkanaal (behalve maagkanker);
 • bloedaandoeningen;
 • aandoeningen aan het zenuwstelsel;
 • leveraandoeningen;
 • hart- en vaatziekten
 • en nieraandoeningen.

Vergoeding chroom-6 Defensie

Voor (oud-)personeel van is het mogelijk om een vergoeding chroom-6 Defensie aan te vragen. Deze vergoeding bestaat uit een materieel deel en een immaterieel deel. Het materiële deel is voor iedere (oud-)militair vastgesteld op 3.850 euro. Het immateriële deel kan variëren tussen de 5.000 en 40.000 euro. Wanneer u al gebruik heeft gemaakt van de coulanceregeling chroom-6, dan wordt het eerder verkregen bedrag van het immateriële deel afgetrokken. De vergoeding chroom-6 Defensie is ook aan te vragen voor nabestaanden van een (oud-)medewerker. De nabestaanden hebben recht op het materiële deel van 3.850 euro en nog eens datzelfde bedrag als onkostenvergoeding voor begrafeniskosten et cetera.

Dolderman Letselschade

Baanbrekende rechtspraak PTSS

Wij vinden dat slachtoffers optimale ondersteuning bij letselschade moeten krijgen. Voor ons betekent dat niet alleen juridische hulp bij het claimen van letselschade, maar ook rechtsbijstand bij arbeidsongeschiktheid, ontslag of voorzieningen. Zo kunt u zich met een gerust hart richten op iets veel belangrijkers… Een nieuw begin.

Gratis zaak evaluatie

Via onderstaand formulier kunt u een adviesgesprek aanvragen. Wij verzoeken u de velden zo volledig mogelijk in te vullen zodat wij uw adviesgesprek spoedig kunnen inplannen.

Stap 1

Dien uw claim in

Met een gratis evaluatie van uw zaak is het eenvoudig om een claim in te dienen bij DLSA.

Stap 2

Wij ondernemen actie

Ons toegewijde team begint met het evalueren en onderzoeken van uw claim.

Stap 3

Wij strijden voor u

Als we de zaak aannemen, strijden wij voor de resultaten die u verdient.

Name(Vereist)
Laatste nieuws

Blogs

Wij zijn er om u te helpen

Duizenden defensiemedewerkers werden zonder medeweten blootgesteld aan een dodelijke chemische stof, Chroom 6 genaamd. Deze giftige chemische stof heeft mogelijk kanker en andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. Als u of iemand die u kent is getroffen door gezondheidsklachten na het werken met Chroom 6, moet u weten wat uw wettelijke rechten zijn. Wij zijn er om u te helpen.

Chroom 6 (of Chrome 6) is een dodelijk chemisch element dat werd gebruikt in de defensiesector. Het is een vervuild gas dat ontstaat bij het verbranden van chloriden. Chroom 6 tast de longen aan en kan leiden tot kanker. In Nederland is bekend dat minstens 3000 ex-medewerkers van de defensiesector zijn blootgesteld aan Chroom 6.

Tussen 1953 en 1984 werden Nederlandse defensie-arbeiders blootgesteld aan een dodelijke chemische stof genaamd chroom-6, of zeswaardig chroom. Deze chemische stof is een krachtig carcinogeen dat longkanker en andere aandoeningen van de luchtwegen veroorzaakt. Helaas komen de langetermijneffecten van blootstelling aan chroom 6 nu pas aan het licht. Duizenden werknemers hebben ernstige ziekten opgelopen als gevolg van hun blootstelling, en velen zijn inmiddels overleden. De Nederlandse regering werkt nu aan medische zorg en financiële hulp voor deze werknemers en hun gezinnen.

Het is al enige tijd bekend dat Chroom 6 een dodelijke chemische stof is waarvan het blootstellingsniveau niet veilig is. De gezondheidsrisico’s van blootstelling in het verleden werden echter pas onlangs volledig begrepen. Studies hebben aangetoond dat langdurige blootstelling kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder longkanker, auto-immuunziekten en leukemie. Zelfs een geringe blootstelling kan gezondheidsproblemen veroorzaken, dus het is belangrijk medische hulp te zoeken als u denkt dat u misschien bent blootgesteld.

Er is sindsdien veel veranderd, maar de bevindingen van dit rapport zijn nog steeds schokkend. Duizenden defensiemedewerkers werden willens en wetens blootgesteld aan een dodelijke chemische stof, en de langetermijneffecten op hun gezondheid worden nog steeds bestudeerd. Dus wie loopt het risico op blootstelling? Helaas loopt iedereen die ooit in een defensiefabriek heeft gewerkt of in de buurt van militair materieel is geweest, risico. Dit geldt ook voor voormalige werknemers van het Nederlandse leger, evenals hun gezinnen. Als u zich zorgen maakt over uw blootstelling aan Chroom 6, neem dan zeker contact op met uw arts.

Helaas kan er niet veel worden gedaan om werknemers die eerder aan Chroom 6 werden blootgesteld, met terugwerkende kracht te beschermen. De overheid en defensieorganisaties werken er nu echter aan om verdere blootstelling te voorkomen. Daarnaast werken ze aan goede medische zorg en ondersteuning voor werknemers die door de chemische stof zijn getroffen. Als u met Chroom 6 hebt gewerkt en sindsdien gezondheidsproblemen hebt ontwikkeld, neem dan contact op met uw arts en bespreek uw mogelijkheden. U kunt ook in aanmerking komen voor schadevergoeding, dus het is belangrijk om juridisch advies in te winnen.

Team

Ontmoet onze deskundigen

Mr. Vincent Dolderman

Advocaat specialist letselschade

085-0240041
LinkedIn
WhatsApp

Mr. Tim van der Torn

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Arnold van Zandbergen

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Yvonne Slob

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Souraya Hoenen

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Laurens Kock

Jurist letselschade

085-0240041

Mr. Michael Blommers

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Mitchel van Gool

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Heleen Brouwers

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Tom Eskes

Specialist Letselschade

085-0240041

Julian Staal LL.B

Jurist letselschade

085-0240041

Juridische vertegenwoordiging voor een breed scala aan praktijkgebieden

Wij vechten om u te geven wat u verdient.

Uitspraken en schikkingen

We willen het niet alleen goed doen; we willen dat onze cliënten krijgen waar ze recht op hebben en dat de beklaagden echte verantwoordelijkheid dragen.

Juridische vertegenwoordiging voor een breed scala aan praktijkgebieden

Wij vechten om u te geven wat u verdient.

Uitspraken en schikkingen

We willen het niet alleen goed doen; we willen dat onze cliënten krijgen waar ze recht op hebben en dat de beklaagden echte verantwoordelijkheid dragen.