Chroom 6 Letselschade Advocaat

Defensiepersoneel chroom 6

Het element chroom-6 komt van nature voor in de aardkorst. Chroom-6-verbindingen zijn diverse chemische stoffen die weerstand bieden tegen corrosie waardoor een behandeld voorwerp langer meegaat. Ook voorkomt chroom-6 bijvoorbeeld dat materiaal gaat roesten.

Defensiepersoneel chroom-6

Het element chroom-6 komt van nature voor in de aardkorst. Chroom-6-verbindingen zijn diverse chemische stoffen die weerstand bieden tegen corrosie waardoor een behandeld voorwerp langer meegaat. Ook voorkomt chroom-6 bijvoorbeeld dat materiaal gaat roesten. Deze eigenschappen zijn erg nuttig voor Defensie en daarom werkt Defensie met chroom-6. Ook al zijn de negatieve gevolgen van overmatige blootstelling aan chroom-6 al lang bekend. De grenswaarde voor de blootstelling aan chroom-6 is dan ook drastisch verlaagd van maximaal 25 microgram per kubieke meter naar maximaal 1 microgram per kubieke meter. Chroom-6 helemaal niet meer gebruiken is voor Defensie niet mogelijk, maar waar mogelijk wordt het element vervangen. Tegenwoordig neemt Defensie verschillende maatregelen om ziekteverschijnselen die veroorzaakt worden door chroom-6 te beperken. Voor (oud-)militairen die met chroom-6 hebben gewerkt en daar nadelige gezondheidseffecten van hebben ervaren is dat alleen te laat. Voor deze militairen is er een uitkeringsregeling beschikbaar.

Ziekteverschijnselen chroom-6

Welke ziekteverschijnselen chroom-6 veroorzaakt varieert. Van longkanker, neus- en bijholtekanker en perforatie van het neustussenschot door chroomzweren is door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vastgesteld dat deze veroorzaakt kunnen worden door een blootstelling aan chroom-6. Daarnaast wordt chroom-6 ook verdacht van het veroorzaken van maagkanker. Verder zijn er nog een aantal nadelige gezondheidseffecten waar nog meer onderzoek naar moet worden gedaan. Er kan nu nog niet worden bewezen dat chroom-6 deze effecten veroorzaakt. Het gaat dan om verslechterde voortplanting en prenatale ontwikkeling, een verminderd afweersysteem, chronische longziekten, allergische astma, allergische rhinitis en allergische contacteczeem. Ook strottenhoofdkanker, darmkanker, gebitsproblemen, aandoeningen van het maag-darmkanaal, bloedproblemen, leveraandoeningen, nieraandoeningen, zenuwstelselaandoeningen en hart- en vaatziekten worden geassocieerd met chroom-6. Van deze laatste groep acht het RIVM het niet waarschijnlijk dat de nadelige gezondheidseffecten worden veroorzaakt door een blootstelling aan chroom-6.

Gevolgen overmatige blootstelling chroom-6

Als (oud-)militair met ziekteverschijnselen die veroorzaakt zijn door chroom-6 kunt u ernstige problemen ervaren. Dit geldt zowel voor de ernst van de ziekte zelf, als voor de financiële problemen en mentale problemen die een ziekte met zich mee kan brengen. Als u daarnaast ook arbeidsongeschikt bent verklaard, dan is de impact nog groter. Een ziekte kan een aanzienlijke impact hebben op u en uw gezin. Voor deze gevolgen hoeft u niet alleen op te draaien. Vanuit Defensie zijn er verschillende uitkeringen beschikbaar voor bijvoorbeeld (oud-)militairen met PTSS, ziektes veroorzaakt door choom-6 of andere letselschade. De vergoeding voor letselschade na overmatige blootstelling aan chroom-6 is sinds 2021 uitgebreid. Eerder was de vergoeding alleen voor nabestaanden of (oud-)militairen die op POMS-locaties hebben gewerkt. Sinds 2021 is de vergoeding ook beschikbaar voor nabestaanden en (oud-)militairen die niet op POMS-locaties gestationeerd waren. Daarnaast zijn er ook nog twee aanpassingen gedaan waardoor meer nabetalingen mogelijk zijn geworden. Naast het aanvragen van de uitkering kan een (oud-)militair ook een persoonlijk gezondheidskundig consult aanvragen.

Neem vandaag nog contact op

Boek hier een gratis consult

Bij Dolderman Letselschade zijn we toegewijd om voor uw rechten te vechten en u te helpen navigeren door de complexiteit van het letselschaderecht.

Letselschadeadvocaat chroom-6

Bent u een (oud-)militair met ziekteverschijnselen die veroorzaakt kunnen zijn door een blootstelling aan chroom-6? Dan kunt u een vergoeding aanvragen voor de materiële en immateriële geleden schade. Deze vergoedingen variëren van 8.850 euro tot 43.850 euro. Wilt u zeker weten dat u de uitkering krijgt waar u recht op hebt? Dan kunnen wij van Dolderman Letselschade Advocaten u verder helpen met uw aanvraag. Waarom zou u voor ons kiezen? Meerdere leden van ons team hebben zelf bij Defensie gewerkt. Bij ons krijgt u dus echt maatwerk. Daarnaast hebben wij veel ervaring met gerechtelijke procedures voor militairen en veteranen. Wij hebben ons specifiek gespecialiseerd in militairen met letselschade. We weten precies welke schadeposten er zijn en wat we kunnen verwachten. Als laatste weten wij wat voor problemen er bij veteranen en militairen voor kunnen komen.

Dolderman Letselschade

Baanbrekende rechtspraak PTSS

Wij vinden dat slachtoffers optimale ondersteuning bij letselschade moeten krijgen. Voor ons betekent dat niet alleen juridische hulp bij het claimen van letselschade, maar ook rechtsbijstand bij arbeidsongeschiktheid, ontslag of voorzieningen. Zo kunt u zich met een gerust hart richten op iets veel belangrijkers… Een nieuw begin.

Gratis zaak evaluatie

Via onderstaand formulier kunt u een adviesgesprek aanvragen. Wij verzoeken u de velden zo volledig mogelijk in te vullen zodat wij uw adviesgesprek spoedig kunnen inplannen.

Stap 1

Dien uw claim in

Met een gratis evaluatie van uw zaak is het eenvoudig om een claim in te dienen bij DLSA.

Stap 2

Wij ondernemen actie

Ons toegewijde team begint met het evalueren en onderzoeken van uw claim.

Stap 3

Wij strijden voor u

Als we de zaak aannemen, strijden wij voor de resultaten die u verdient.

Name(Vereist)
Laatste nieuws

Blogs

Wij zijn er om u te helpen

Duizenden defensiemedewerkers werden zonder medeweten blootgesteld aan een dodelijke chemische stof, Chroom 6 genaamd. Deze giftige chemische stof heeft mogelijk kanker en andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. Als u of iemand die u kent is getroffen door gezondheidsklachten na het werken met Chroom 6, moet u weten wat uw wettelijke rechten zijn. Wij zijn er om u te helpen.

Chroom 6 (of Chrome 6) is een dodelijk chemisch element dat werd gebruikt in de defensiesector. Het is een vervuild gas dat ontstaat bij het verbranden van chloriden. Chroom 6 tast de longen aan en kan leiden tot kanker. In Nederland is bekend dat minstens 3000 ex-medewerkers van de defensiesector zijn blootgesteld aan Chroom 6.

Tussen 1953 en 1984 werden Nederlandse defensie-arbeiders blootgesteld aan een dodelijke chemische stof genaamd chroom-6, of zeswaardig chroom. Deze chemische stof is een krachtig carcinogeen dat longkanker en andere aandoeningen van de luchtwegen veroorzaakt. Helaas komen de langetermijneffecten van blootstelling aan chroom 6 nu pas aan het licht. Duizenden werknemers hebben ernstige ziekten opgelopen als gevolg van hun blootstelling, en velen zijn inmiddels overleden. De Nederlandse regering werkt nu aan medische zorg en financiële hulp voor deze werknemers en hun gezinnen.

Het is al enige tijd bekend dat Chroom 6 een dodelijke chemische stof is waarvan het blootstellingsniveau niet veilig is. De gezondheidsrisico’s van blootstelling in het verleden werden echter pas onlangs volledig begrepen. Studies hebben aangetoond dat langdurige blootstelling kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder longkanker, auto-immuunziekten en leukemie. Zelfs een geringe blootstelling kan gezondheidsproblemen veroorzaken, dus het is belangrijk medische hulp te zoeken als u denkt dat u misschien bent blootgesteld.

Er is sindsdien veel veranderd, maar de bevindingen van dit rapport zijn nog steeds schokkend. Duizenden defensiemedewerkers werden willens en wetens blootgesteld aan een dodelijke chemische stof, en de langetermijneffecten op hun gezondheid worden nog steeds bestudeerd. Dus wie loopt het risico op blootstelling? Helaas loopt iedereen die ooit in een defensiefabriek heeft gewerkt of in de buurt van militair materieel is geweest, risico. Dit geldt ook voor voormalige werknemers van het Nederlandse leger, evenals hun gezinnen. Als u zich zorgen maakt over uw blootstelling aan Chroom 6, neem dan zeker contact op met uw arts.

Helaas kan er niet veel worden gedaan om werknemers die eerder aan Chroom 6 werden blootgesteld, met terugwerkende kracht te beschermen. De overheid en defensieorganisaties werken er nu echter aan om verdere blootstelling te voorkomen. Daarnaast werken ze aan goede medische zorg en ondersteuning voor werknemers die door de chemische stof zijn getroffen. Als u met Chroom 6 hebt gewerkt en sindsdien gezondheidsproblemen hebt ontwikkeld, neem dan contact op met uw arts en bespreek uw mogelijkheden. U kunt ook in aanmerking komen voor schadevergoeding, dus het is belangrijk om juridisch advies in te winnen.

Team

Ontmoet onze deskundigen

Mr. Vincent Dolderman

Advocaat specialist letselschade

085-0240041
LinkedIn
WhatsApp

Mr. Tim van der Torn

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Arnold van Zandbergen

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Yvonne Slob

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Souraya Hoenen

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Laurens Kock

Jurist letselschade

085-0240041

Mr. Michael Blommers

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Mitchel van Gool

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Heleen Brouwers

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Suzanne van Beest

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Rosan IJzer

Jurist letselschade

085-0240041

Julian Staal LL.B

Jurist letselschade

085-0240041

Juridische vertegenwoordiging voor een breed scala aan praktijkgebieden

Wij vechten om u te geven wat u verdient.

Uitspraken en schikkingen

We willen het niet alleen goed doen; we willen dat onze cliënten krijgen waar ze recht op hebben en dat de beklaagden echte verantwoordelijkheid dragen.