Informatiepunt Chroom 6

  1. Home
  2. Informatiepunt Chroom 6
null

Chroom 6 Letselschade Advocaat

WIJ STAAN KLAAR OM U TE HELPEN

Dit moet je weten over chroom 6 en CARC

Chroom 6 is een gevaarlijke stof waar onder andere in defensie veel mensen mee in aanraking zijn geweest. Nadat er meer bekend is geworden over de schadelijke effecten van chroom 6 is er meer uitgebreid onderzoek gedaan. Naast dat er veel met chroom 6 houdende verf is gewerkt is er ook met een ander soort verf gewerkt, deze verf is bekend als CARC. Ook van CARC is later bekend geworden dat het werken hiermee schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Dit komt omdat CARC relatief grote hoeveelheden van een schadelijke stof bevat. Dit is dan ook de reden dat er ook op de locaties waar met CARC is gewerkt onderzoek is gedaan. Met vragen over chroom 6 en CARC kun je terecht bij een informatiepunt chroom 6.

Het opstellen van de onderzoeken

Om de onderzoeken op te stellen zijn als eerste de belanghebbende benaderd. Dit zijn de mensen die hoogstwaarschijnlijk in contact zijn geweest met deze gevaarlijke stoffen. Deze mensen hebben de kans gekregen om hun vragen door te geven aan de onderzoekers. Nadat alle vragen binnen zijn is er een lijst gemaakt van duidelijke onderzoeksvragen. Op het moment dat de onderzoeksvragen er zijn is er overgegaan op het bepalen van de manier van onderzoek doen. Het laatste deel van het onderzoek is uitvoeren van het onderzoek en het uitgebreid beantwoorden van alle onderzoeksvragen.

Ontdek of je recht hebt op een schadevergoeding

dankzij onze defensie letselschade test weet je binnen enkele stappen of je recht hebt op een schadevergoeding.

Loading...

Heeft andere klachten? Of verwacht u klachten? Mail ons via legal@dlsa.nl.

Of laat uw gegevens achter en we bellen u zo spoedig mogelijk terug:

U kunt geen aanspraak maken op schadevergoeding.


U kunt aanspraak maken op de regeling volledige schadevergoeding. Stuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.


U kunt na aanvaarding van de medische eindtoestand (MEP) aanspraak maken op de Regeling Volledige Schadevergoeding (RVS). Stuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.


Kunt u mogelijk aanspraak maken op schade vergoeding. Stuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.


Heeft u bezwaar gemaakt binnen 6 weken? Zo niet, U kunt mogelijk binnen een jaar herkeuring aanvragen. Stuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.


Vraag een MIP (Militair Invaliditeits Pensioen) aan. Een MIP is een vergoeding voor geleden schade. Mogelijk bent u nog in dienst bij de overheid als burger ambtenaar. Vul dan de aanvraag MIP in. Noot: indien u nog in dienst bent bij Defensie neem dan contact met ons op. U heeft mogelijk recht op een BIV (Bijzondere Invaliditeit Verhoging).


Wij kunnen u een standaard aanvraagformulier MIP toezenden. Mail na invullen het standaardformulier aan het ABP. Een zorgcoördinator zal dan contact met u opnemen.

U kunt mogelijk aanspraak maken op een schadevergoeding. Stuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.


Stuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.


U kunt mogelijk aanspraak maken op een schadevergoeding. Stuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.


U kunt mogelijk aanspraak maken op een schadevergoeding. Mogelijk kunt u eerder uw medische eindsituatie krijgen door een verzoek in te vullen. Wij kunnen u een standaardbrief mailen. Stuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.


Vraag een MIP (Militair Invaliditeits Pensioen) aan. Een MIP is een vergoeding voor geleden schade.


Wij kunnen u een standaard aanvraagformulier MIP mailen. Mail na invullen het formulier aan het ABP. Aansluitend zal een zorgcoördinator van het ABP contact met u opnemen.


Dien een verzoek in bij het ABP om de medische eindtoestand vast te stellen. Wij kunnen u een standaardbrief mailen. Na aanvaarden met kunt u aanspraak maken op de RVS. Noot: indien u financiële problemen heeft kunt u mogelijk eerder aanspraak maken op de RVS. Stuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.


Na afronden van uw behandeling en/of aanvaarden van de medische eindtoestand kunt u aanspraak maken op de RVS. Noot: indien u financiële problemen heeft kunt u mogelijk eerder aanspraak maken op de RVS. Stuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.


U kunt aanspraak maken op de regeling volledige schadevergoeding. Verstuur deze vragenlijst automatisch naar ons door. Wij nemen contact met u op.



Chroom 6 onderzoek op locatie

Er is onderzoek uitgevoerd op locaties waar met chroom 6 houdende verf is gewerkt. Dit onderzoek is onder andere gedaan om de blootstelling aan chroom 6 van verschillende soorten medewerkers vast te stellen. Medewerkers kunnen worden onderverdeeld in een aantal verschillende risicogroepen. In welke risicogroep iemand valt hangt onder andere af van hoe vaak iemand in contact is geweest met chroom 6. Hoe lang iemand in een ruimte met chroom 6 aanwezig is geweest speelt ook een belangrijke rol bij het bepalen van eventuele gezondheidsrisico’s. Iemand met bijvoorbeeld een kantoor- of een transportfunctie hoeft zich geen zorgen te maken dat hier gezondheidsrisico’s door kunnen ontstaan.

Het gebruik van CARC

CARC is een afkorting en staat voor Chemical Agent Resistant Coating. In tegenstelling tot chroom 6 is CARC een product en geen stof die aanwezig is in een product. CARC is dus een coating en wordt gebruikt als bovenste verflaag op een oppervlak. CARC wordt gebruikt om metalen oppervlakken te beschermen. Het gaat hierbij in de praktijk vooral om biologische en chemische middelen die als wapen kunnen worden gebruikt tegen legervoertuigen. Daarnaast zorgt dit ervoor dat deze voertuigen voertuigen niet worden aangetast door de ontsmettingsmiddelen waarmee ze schoon worden gemaakt. Dit alles bij elkaar maakt CARC uitermate geschikt om legervoertuigen te beschermen.

De gezondheidsrisico’s van CARC

Net als bij werken met chroom 6 zijn is er ook bij het werken met CARC een risico op het ontwikkelen van gezondheidsrisico’s. CARC bevat een bepaald soort polymeer die ervoor zorgt dat de verf zijn kleur behoud. Van deze polymeer is later echter bekend geworden dat blootstelling hieraan allergische reacties kan veroorzaken. Dit geldt al bij blootstelling aan hele lage concentraties van deze stof. Ook is bekend geworden dat het inademen van deze stof kan zorgen voor de ontwikkeling van astma en andere longaandoeningen. Bij contact van deze stof met de huid loop je het risico op het ontwikkelen van contacteczeem.

CARC onderzoek op locatie

Na onderzoek dat is uitgevoerd op de locaties waar CARC is gebruikt is gebleken dat er verschillende mensen zijn die met CARC in aanraking zijn geweest. De medewerkers die CARC verf hebben gespoten zijn het meeste bloodgesteld aan gevaarlijke stoffen. Deze medewerkers kunnen dit zowel hebben ingeademd als via de huid hebben binnengekregen. Ook medewerkers die de verfspuiten hebben schoongemaakt, verf hebben gemengd of verf op een andere manier hebben aangebracht zijn met deze stoffen in contact geweest. Tenslotte zijn er ook nog medewerkers die in contact zijn geweest met CARC omdat ze aan geverfd materiaal hebben gewerkt. Denk hierbij onder andere aan het schuren, slijpen of lassen van dit materiaal.

Vertel ons wat er gebeurd is?

    Wat is er gebeurd?

    Uw Naam en Telefoonnummer?

    null

    WIJ ZIJN ER OM U TE HELPEN

    Duizenden defensiemedewerkers werden zonder medeweten blootgesteld aan een dodelijke chemische stof, Chroom 6 genaamd. Deze giftige chemische stof heeft mogelijk kanker en andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. Als u of iemand die u kent is getroffen door gezondheidsklachten na het werken met Chroom 6, moet u weten wat uw wettelijke rechten zijn. Wij zijn er om u te helpen.

    MR. V. DOLDERMAN IS OFFICIER GEWEEST BIJ DE LANDMACHT

    Bent u als beroeps- of als dienstplichtig militair uitgezonden? Heeft u te maken met lichamelijk of geestelijk letsel (PTSS) door de uitzending? Wij beschikken over de unieke ervaring en deskundigheid om uw dienstgerelateerde schade te claimen.

    null

    NEEM CONTACT OP

    GRATIS LETSELSCHADE ADVIES

      Menu