Chroom 6 Letselschade Advocaat

Informatiepunt Chroom 6

Chroom 6 is een gevaarlijke stof waar onder andere in defensie veel mensen mee in aanraking zijn geweest. Nadat er meer bekend is geworden over de schadelijke effecten van chroom 6 is er meer uitgebreid onderzoek gedaan.

Dit moet je weten over chroom 6 en CARC

Chroom 6 is een gevaarlijke stof waar onder andere in defensie veel mensen mee in aanraking zijn geweest. Nadat er meer bekend is geworden over de schadelijke effecten van chroom 6 is er meer uitgebreid onderzoek gedaan. Naast dat er veel met chroom 6 houdende verf is gewerkt is er ook met een ander soort verf gewerkt, deze verf is bekend als CARC. Ook van CARC is later bekend geworden dat het werken hiermee schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Dit komt omdat CARC relatief grote hoeveelheden van een schadelijke stof bevat. Dit is dan ook de reden dat er ook op de locaties waar met CARC is gewerkt onderzoek is gedaan. Met vragen over chroom 6 en CARC kun je terecht bij een informatiepunt chroom 6.

Het opstellen van de onderzoeken

Om de onderzoeken op te stellen zijn als eerste de belanghebbende benaderd. Dit zijn de mensen die hoogstwaarschijnlijk in contact zijn geweest met deze gevaarlijke stoffen. Deze mensen hebben de kans gekregen om hun vragen door te geven aan de onderzoekers. Nadat alle vragen binnen zijn is er een lijst gemaakt van duidelijke onderzoeksvragen. Op het moment dat de onderzoeksvragen er zijn is er overgegaan op het bepalen van de manier van onderzoek doen. Het laatste deel van het onderzoek is uitvoeren van het onderzoek en het uitgebreid beantwoorden van alle onderzoeksvragen.

Neem vandaag nog contact op

Boek hier een gratis consult

Bij Dolderman Letselschade zijn we toegewijd om voor uw rechten te vechten en u te helpen navigeren door de complexiteit van het letselschaderecht.

Chroom 6 onderzoek op locatie

Er is onderzoek uitgevoerd op locaties waar met chroom 6 houdende verf is gewerkt. Dit onderzoek is onder andere gedaan om de blootstelling aan chroom 6 van verschillende soorten medewerkers vast te stellen. Medewerkers kunnen worden onderverdeeld in een aantal verschillende risicogroepen. In welke risicogroep iemand valt hangt onder andere af van hoe vaak iemand in contact is geweest met chroom 6. Hoe lang iemand in een ruimte met chroom 6 aanwezig is geweest speelt ook een belangrijke rol bij het bepalen van eventuele gezondheidsrisico’s. Iemand met bijvoorbeeld een kantoor- of een transportfunctie hoeft zich geen zorgen te maken dat hier gezondheidsrisico’s door kunnen ontstaan.

Het gebruik van CARC

CARC is een afkorting en staat voor Chemical Agent Resistant Coating. In tegenstelling tot chroom 6 is CARC een product en geen stof die aanwezig is in een product. CARC is dus een coating en wordt gebruikt als bovenste verflaag op een oppervlak. CARC wordt gebruikt om metalen oppervlakken te beschermen. Het gaat hierbij in de praktijk vooral om biologische en chemische middelen die als wapen kunnen worden gebruikt tegen legervoertuigen. Daarnaast zorgt dit ervoor dat deze voertuigen voertuigen niet worden aangetast door de ontsmettingsmiddelen waarmee ze schoon worden gemaakt. Dit alles bij elkaar maakt CARC uitermate geschikt om legervoertuigen te beschermen.

De gezondheidsrisico’s van CARC

Net als bij werken met chroom 6 zijn is er ook bij het werken met CARC een risico op het ontwikkelen van gezondheidsrisico’s. CARC bevat een bepaald soort polymeer die ervoor zorgt dat de verf zijn kleur behoud. Van deze polymeer is later echter bekend geworden dat blootstelling hieraan allergische reacties kan veroorzaken. Dit geldt al bij blootstelling aan hele lage concentraties van deze stof. Ook is bekend geworden dat het inademen van deze stof kan zorgen voor de ontwikkeling van astma en andere longaandoeningen. Bij contact van deze stof met de huid loop je het risico op het ontwikkelen van contacteczeem.

CARC onderzoek op locatie

Na onderzoek dat is uitgevoerd op de locaties waar CARC is gebruikt is gebleken dat er verschillende mensen zijn die met CARC in aanraking zijn geweest. De medewerkers die CARC verf hebben gespoten zijn het meeste bloodgesteld aan gevaarlijke stoffen. Deze medewerkers kunnen dit zowel hebben ingeademd als via de huid hebben binnengekregen. Ook medewerkers die de verfspuiten hebben schoongemaakt, verf hebben gemengd of verf op een andere manier hebben aangebracht zijn met deze stoffen in contact geweest. Tenslotte zijn er ook nog medewerkers die in contact zijn geweest met CARC omdat ze aan geverfd materiaal hebben gewerkt. Denk hierbij onder andere aan het schuren, slijpen of lassen van dit materiaal.

Dolderman Letselschade

Baanbrekende rechtspraak PTSS

Wij vinden dat slachtoffers optimale ondersteuning bij letselschade moeten krijgen. Voor ons betekent dat niet alleen juridische hulp bij het claimen van letselschade, maar ook rechtsbijstand bij arbeidsongeschiktheid, ontslag of voorzieningen. Zo kunt u zich met een gerust hart richten op iets veel belangrijkers… Een nieuw begin.

Gratis zaak evaluatie

Via onderstaand formulier kunt u een adviesgesprek aanvragen. Wij verzoeken u de velden zo volledig mogelijk in te vullen zodat wij uw adviesgesprek spoedig kunnen inplannen.

Stap 1

Dien uw claim in

Met een gratis evaluatie van uw zaak is het eenvoudig om een claim in te dienen bij DLSA.

Stap 2

Wij ondernemen actie

Ons toegewijde team begint met het evalueren en onderzoeken van uw claim.

Stap 3

Wij strijden voor u

Als we de zaak aannemen, strijden wij voor de resultaten die u verdient.

Name(Vereist)
Laatste nieuws

Blogs

Wij zijn er om u te helpen

Duizenden defensiemedewerkers werden zonder medeweten blootgesteld aan een dodelijke chemische stof, Chroom 6 genaamd. Deze giftige chemische stof heeft mogelijk kanker en andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. Als u of iemand die u kent is getroffen door gezondheidsklachten na het werken met Chroom 6, moet u weten wat uw wettelijke rechten zijn. Wij zijn er om u te helpen.

Chroom 6 (of Chrome 6) is een dodelijk chemisch element dat werd gebruikt in de defensiesector. Het is een vervuild gas dat ontstaat bij het verbranden van chloriden. Chroom 6 tast de longen aan en kan leiden tot kanker. In Nederland is bekend dat minstens 3000 ex-medewerkers van de defensiesector zijn blootgesteld aan Chroom 6.

Tussen 1953 en 1984 werden Nederlandse defensie-arbeiders blootgesteld aan een dodelijke chemische stof genaamd chroom-6, of zeswaardig chroom. Deze chemische stof is een krachtig carcinogeen dat longkanker en andere aandoeningen van de luchtwegen veroorzaakt. Helaas komen de langetermijneffecten van blootstelling aan chroom 6 nu pas aan het licht. Duizenden werknemers hebben ernstige ziekten opgelopen als gevolg van hun blootstelling, en velen zijn inmiddels overleden. De Nederlandse regering werkt nu aan medische zorg en financiële hulp voor deze werknemers en hun gezinnen.

Het is al enige tijd bekend dat Chroom 6 een dodelijke chemische stof is waarvan het blootstellingsniveau niet veilig is. De gezondheidsrisico’s van blootstelling in het verleden werden echter pas onlangs volledig begrepen. Studies hebben aangetoond dat langdurige blootstelling kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder longkanker, auto-immuunziekten en leukemie. Zelfs een geringe blootstelling kan gezondheidsproblemen veroorzaken, dus het is belangrijk medische hulp te zoeken als u denkt dat u misschien bent blootgesteld.

Er is sindsdien veel veranderd, maar de bevindingen van dit rapport zijn nog steeds schokkend. Duizenden defensiemedewerkers werden willens en wetens blootgesteld aan een dodelijke chemische stof, en de langetermijneffecten op hun gezondheid worden nog steeds bestudeerd. Dus wie loopt het risico op blootstelling? Helaas loopt iedereen die ooit in een defensiefabriek heeft gewerkt of in de buurt van militair materieel is geweest, risico. Dit geldt ook voor voormalige werknemers van het Nederlandse leger, evenals hun gezinnen. Als u zich zorgen maakt over uw blootstelling aan Chroom 6, neem dan zeker contact op met uw arts.

Helaas kan er niet veel worden gedaan om werknemers die eerder aan Chroom 6 werden blootgesteld, met terugwerkende kracht te beschermen. De overheid en defensieorganisaties werken er nu echter aan om verdere blootstelling te voorkomen. Daarnaast werken ze aan goede medische zorg en ondersteuning voor werknemers die door de chemische stof zijn getroffen. Als u met Chroom 6 hebt gewerkt en sindsdien gezondheidsproblemen hebt ontwikkeld, neem dan contact op met uw arts en bespreek uw mogelijkheden. U kunt ook in aanmerking komen voor schadevergoeding, dus het is belangrijk om juridisch advies in te winnen.

Team

Ontmoet onze deskundigen

Mr. Vincent Dolderman

Advocaat specialist letselschade

085-0240041
LinkedIn
WhatsApp

Mr. Tim van der Torn

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Arnold van Zandbergen

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Yvonne Slob

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Souraya Hoenen

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Laurens Kock

Jurist letselschade

085-0240041

Mr. Michael Blommers

Advocaat letselschade

085-0240041

Mr. Mitchel van Gool

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Heleen Brouwers

Advocaat letselschade

085-0240041

Mr. Tom Eskes

Specialist Letselschade

085-0240041

Julian Staal LL.B

Jurist letselschade

085-0240041

Juridische vertegenwoordiging voor een breed scala aan praktijkgebieden

Wij vechten om u te geven wat u verdient.

Uitspraken en schikkingen

We willen het niet alleen goed doen; we willen dat onze cliënten krijgen waar ze recht op hebben en dat de beklaagden echte verantwoordelijkheid dragen.